İçeriğe geç

Çeltik Hangi Toprakta Yetişir

Çeltik nerede yetişmez?

Pirinç Türkiye’nin tüm bölgelerinde yetiştirilir, ancak en büyük alan ve üretim hacmi Marmara Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi’ndedir. Öte yandan, Ege Bölgesi ve Doğu Anadolu’da ekim çok düşüktür.

Çeltik çok su ister mi?

Bu kısmen doğru olsa da, pirincin su altı tavalarında yetiştirilmesinin temel nedeni yabani ot kontrolünü sağlamaktır. Tava sisteminde kullanılan su miktarı yaklaşık 4.000 mm’dir. Ancak, çoğu tarımsal ürün gibi, pirinç bitkisinin su ihtiyacı 800 mm’dir.

Çeltik nasıl ortamda yetişir?

Pirinç, toprak konusunda seçici değildir. Her türlü toprakta gelişebilir ve kumlu tınlıdan ağır kile kadar değişen topraklarda yetiştirilebilir.

Çeltik nereye ekilir?

Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde pirinç tarımı yapılabilmektedir. Pirinç tarımının daha yoğun yapıldığı bölgeler olarak Marmara ve Karadeniz bölgeleri gösterilebilir. Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde de yetiştirilmektedir.

Çeltik hangi iklimde yetişir?

Pirinç, Antarktika hariç, dünyanın 53′ kuzey ve 35′ güney enlemleri arasındaki her kıtada yetiştirilir; ancak en yüksek verim, ılıman iklim kuşağı dediğimiz tropikal iklim kuşağı dışındaki bölgelerde elde edilir.

Pirinç hangi toprakta yetişir?

Toprak isteği: Toprak tercihi açısından seçici değildir. Düşük su geçirgenliğine sahip derin, tınlı ve besin açısından zengin topraklarda daha iyi yetişir. Pirinç yetiştiriciliği için optimum pH 5,5-7’dir.

Susuz pirinç yetişir mi?

Pirinç yetiştirilen yerlerin ortak özellikleri. Pirinç üretimi üç şekilde yapılır: Sulama ile üretim (dünyadaki ticari pirinç tarlalarının çoğu bu kategoriye girer). Pirinç, yağmurla veya sulama yöntemleriyle sulanan alanlarda, kısacası suyla kaplı alanlarda yetiştirilir.

Çeltik kaç ayda yetişir?

Tropikal bölgelerde pirinç bitkisinin büyüme süresi 100 ila 210 gün arasında değişir, ortalama 110 ila 150 gündür. Ilıman iklimlerde ekimden hasada kadar geçen ortalama süre 130-150 gündür.

1 dönüm tarladan kaç kilo çeltik çıkar?

VERİM ARTIŞ ÇALIŞMALARI Osmancık-97 çeşidi geliştirilmeden önce dekara ortalama 500 kg çeltik verimi alınırken, Osmancık-97 çeşidi üretime alındıktan sonra dekara verim 800 kg’ın üzerine çıkmıştır.

Çeltikte hangi gübre kullanılır?

Çeltik için en önemli gübre azotlu gübre olup, tarlanın azot içeriği dikkate alınarak önerilen dozajlarda kullanılmalıdır.

Çeltik fideleme nasıl yapılır?

Özellikle tesviye çok iyi yapılmalıdır. Fide yöntemi kullanıldığında fideler 1–2 cm derinlikte su bulunan tarlalara dikilmelidir. Çimlenmeden 5-6 gün sonra fideler gelişmeye başlar ve azotlu gübreler uygulanır.

Çeltik dikimi nasıl yapılır?

Pirinç yetiştiriciliğinde, serpme, ekim ve yerleştirme yöntemleri tercih edilebilir. Ekimden önce kabuklar bulamaç haline getirilir ve tohumların üzerinde ince bir sap oluşturulur. Tohumlar toprağa tutunduktan yaklaşık 3-4 gün sonra tavadaki su boşaltılır ve 5-6 gün sonra az miktarda su verilir.

Çeltik kaç günde hasat edilir?

1000 tane pirinç ağırlığı 33-35 gr. TARIMSAL ÖZELLİKLER: 130 günde olgunlaşır ve farklı koşullara uyum sağlayabilir. Verim potansiyeli dekar başına 800-1000 kg’dır.

Çeltik nasıl sulanır?

Ülkemizde çeltik sulaması, Diyarbakır ve Bingöl bölgeleri hariç, tarlada yetiştirme dönemi boyunca 10-20 cm yükseklikte biriken suyun sürekli verilmesiyle yapılır. Diyarbakır ve Bingöl bölgelerinde ise çoğunlukla aralıklı sulama kullanılır.

Çeltik neden suda yetişir?

İklimsel olarak, pirinç bitkileri sıcak ve nemli subtropikal veya tropikal iklimlerde en iyi şekilde gelişir. Pirinç, suyun bol olduğu ve sıcaklıkların yıl boyunca ılımlı olduğu bölgelerde daha iyi büyür.

Konyada çeltik yetişir mi?

Çeltik, Konya’nın kuzeybatısında yer alır ve doğusunda Polatlı, batısında Emirdağ, güneyinde Yunak ve kuzeyinde Sivrihisar ile çevrilidir. Çeltik, Orta-Batı Anadolu’da yer alır ve sıcak ve kurak yazlar ile soğuk ve karlı kışlar ile karasal bir iklime sahiptir. Çeltik’in 2 kasabası ve 7 köyü vardır.

Amasya’da çeltik yetişir mi?

Türkiye’de pirinç üretimi genellikle Karadeniz bölgesinde yoğunlaşmıştır. Özellikle Ordu, Samsun, Çorum ve Amasya gibi iller pirinç üretimiyle bilinmektedir.

Çeltik üretim alanları dünyadaki hangi kaynak bölgeleridir?

Dünyada üretilen pirincin çoğu tropikal ve subtropikal iklimlerde yetiştirilmektedir. Pirinç üretimi açısından dünyada önde gelen ülkeler şunlardır: Bunlar Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş ve Vietnam’dır. Ülkemizin tüm bölgelerinde pirinç yetiştirme olanağı vardır.

Çeltik neden devlet kontrolünde?

Ülkemizin sıcaklık koşulları pirinç ekimi için uygundur. Ancak su sorunu vardır. Bu nedenle tarım nehir kıyılarında gelişmiştir. Pirinç tarımı yapılan alanlarda sivrisinekler çoğaldığından, ekim alanları devlet kontrolündedir (yerleşim alanlarının yakınında çiftçilik yapılmasına izin verilmez).

Tavsiyeli Bağlantılar: Cilt Kökeni Nasıl Bulunur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir