Akçadağ Alevi mi?
Çakıllıpınar, Malatya ilinin Akçadağ ilçesine bağlı bir ilçe olup nüfusu Kürt kökenlidir.
Akçadağ’ın kaç köyü var?
İlçenin yüzölçümü 1.
Akçadağ’ın neyi meşhur?
Türkiye’nin ünlü yarış atları burada yetiştirilir. Her türlü tarım yapılır ve aile ekonomisi genellikle tarıma dayanır. Burada çalışan insanlar dışında, yerel halkın %75,3’ü geçimini kayısıdan sağlar.
Akçadağ ismi nereden gelir?
Akçadağ’ın Osmanlı dönemindeki adı “Arga” idi. Arga kelimesi Bilge Umar’ın “Türkiye’de Tarihi İsimler” kitabındaki bilgilere göre, “Arga” Luvi kökenli bir kelime olup “yukarıda, yüksek, sınır, parlayan, aydınlık, ışıldayan, beyaz, gümüş (parlak)” anlamına gelir.
Malatya Akçadağ hangi aşiret?
Şu anki yurdu Malatya’nın Akçadağ ilçesi olan Kürecik, Kürtçe’nin Kurmanch lehçesini kullanan bir Alevi aşiretidir. Aşiretin beyi Sultan Sinemil, aşiretin beyi ise Avuçan’dır.
Sivas’ın yüzde kaçı Alevi?
İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.
Akcadag’ın nüfusu ne kadar?
2012 yılı TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilçemizin nüfusu ilçe merkezinde 7055 kişi, köylerimizde ise 21.151 kişi olup, ilçenin toplam nüfusu ise: 28.256’dır. Nüfus Hizmetleri: Nüfus hizmetleri İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Durulova Alevi mi?
Durulova ilçesi Alevi etnik yoğunluğuna sahip olduğundan, hem dini hem de din dışı orijinal müzik uygulamaları vardır. Durulova sakinleri Sinemilli ocağıyla bağlantılıdır.
Kürecik nereye bağlıdır?
Kürecik Radar Üssü, Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik beldesinde bulunan bir askeri tesistir. Amerikan askerleri tarafından inşa edilen ve konumlandırılan üs, terk edilmiş ve Türk askerlerinin kontrolüne bırakılmıştır.
Akçadağ’da fay hattı var mı?
MTA’nın yenilenen aktif fay hattı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanırken; Malatya ikinci derecede, Akçadağ ise riskli bölgede yer aldı. MTA’nın yenilenen aktif fay hattı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı.
Akçadağ depremi ne zaman oldu?
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıklamasına göre; Malatya’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Akçadağ ilçesinde saat 12:02’de meydana gelen depremin 10,31 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Atatürk Malatya Akçadağlı mı?
Yazar Fatih Bayhan, tapu senetleri, nüfus kayıtları, mahkeme kayıtları ve ses kayıtlarını kullanarak Atatürk’ün hayatını yeniden ele aldığı “Mustafa’dan Kemal’e Atatürk’ün Büyük Sırrı” adlı kitabında şöyle diyor: “Mustafa Kemal, Malatya’nın Akçadağ ilçesinde doğdu. Ailesi Çakıroğulları’dır. Babası Mamo lakaplı Mehmet Reşat Bey’dir.
Akçadağ Sulama Birliği nerede?
Akçadağ Sulama Birliği kontrolünde bulunan sulama tesisi, Akçadağ ve Doğanşehir ilçeleri sınırları içerisinde, batıda ana kanal ile güneydoğuda Sütatı Sulama Sistemi arasında kalmaktadır.03.05.
Akçadağ firması kimin?
Bugün sevgili kurucumuz Şeyhmus Akçadağ’ı rahmetle anıyoruz. Yüreğindeki sevgi ve bağlılık bize ilham vermeye devam ediyor.
Kürne aşireti nereden gelmiştir?
Kullanıcı notu: Köyün sakinleri Malatya’nın Akçadağ ilçesinden göç eden Kurne aşiretine mensuptur.
Erzincan’ın hangi ilçeleri Alevi?
Erzincan Alevileri genellikle Tercan ilçesi ve çevre ilçelerde bulunur. Diğer Türkmen Alevileri Kemaliye ve İliç ilçelerinde bulunur.
Malatya’nın neresi Alevi?
1990 genel nüfus sayımına göre Malatya’nın nüfusu 702.055’tir. Şehrin nüfusunun %30’u Alevi, %70’i ise Sünni’dir. Alevilerin yoğun olduğu ilçeler Arguvan, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ ve Hekimhan’dır.
Malatya Arapgir Alevi mi?
Bölgenin jeolojik yapısı nedeniyle yerleşim yerleri birbirinden ayrılmıştır. İlçeye 15 km uzaklıktaki bu Alevi köyü, orijinal yapısını kaybetmemiş olması nedeniyle görülmeye değer yerlerden biridir. Sağlam ve kayalık bir arazi üzerine kurulmuş olan köyde 780 yıllık bir “Cem Evi” bulunmaktadır.
Malatya Yazıhan Alevi mi?
Karaca köyü Malatya ilinin Yazıhan ilçesinde yer almaktadır. Bektaşi ve Alevi inançlarının karışımı olan bir Türkmen köyüdür. Karaca köyü, 18. yüzyılda Dulkadiroğulları beyliğini kuran Halep Türkmenlerinin ana kabilelerinden biri olan Karacalı aşiretinin üyeleri tarafından kurulmuştur. Yüzyılın ikinci yarısında kurulmuştur.