Makine Türkçe bir kelime mi?
Türk Dil Kurumu’na göre, “makina” ve “machine” kelimelerinin kökeni İtalyanca “macchina” kelimesine dayanmaktadır.
Diskalifiye Türkçe mi?
Diskalifiye – Nişanyan Sözlüğü. Fransızca “disqualifier” fiilinden türemiştir ve “oyundan çıkarmak” anlamına gelir. Bu fiil, aynı anlama gelen İngilizce “disqualify” fiilinden türemiştir.
Mobil kelimesi Türkçe mi?
Mobil kelimesinin kökeni Fransızca olup Fransızcadan Türkçemize geçmiştir. TDK’ya göre mobil kelimesi taşınabilir veya taşınabilir anlamına gelmektedir.
Motor Türkçe bir kelime mi?
Fransızca motor “1. “Hareket eden cihaz, 2. Hareket üreten” kelimesinden alıntıdır. Bu kelime Latince motor kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “güdü, sebep” anlamına gelir.
Eski Türkçede makine ne demek?
Bu kelime, antik Yunanca mēχanḗ μηχανή “cihaz, mekanizma, özellikle silindir kolu” kelimesinden ödünç alınmıştır. Bu kelime, antik Yunanca mêχos μῆχος “alet, cihaz” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Hint-Avrupa ana dilinde yazılı örneği olmayan *megʰ – “yapmak, kullanmak, yapabilmek, güce sahip olmak” biçiminden türemiştir.
Bulmak Türkçe mi?
“Bulmak” fiili Eski Uygur Türkçesinin çeşitli metinlerinde de geçmektedir.
Lütfen Türkçe mi?
Dilimize Arapçadan giren lütfen kelimesi, “lütuf” kelimesinden türemiştir. Lütuf, iyilik anlamına geldiği gibi, bağışlama ve yardım etme anlamlarına da gelir.
Orjinalin Türkçe karşılığı nedir?
Türk Dil Kurumu’na göre orijinal kelimesi “orijinal, fabrikasyon ve taklit olmayan ekipman, otantik, alışılmışın dışında, şaşırtıcı” anlamına gelir. Orijinal Fransızca kelimeden Türkçe’ye çevrilmiş bir kelimedir. Ayrıca sıfat olarak da kullanılır.
Otomotiv Türkçe mi?
Kelimenin kökeni “Otomobil” kelimesi Fransızca “automobile” kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
Telefon Türkçe bir kelime mi?
Telefon kelimesi eski Yunanca telos “uzak” ve phone “ses” kelimelerinin birleşiminden gelir. Türkçeye Fransızca telefon kelimesinden geçmiştir.
Araba Türkçe kökenli mi?
Kökeni. Osmanlı Türkçesi آرابه kelimesinden gelir. Çuvaşça Uraba (Uraba) veya Urava (Urava, “tekerlek”) ve Moğolca Araa (“tekerlek”) ile aynı kökene sahiptir. “Araba” kelimesi Türkçeden Arapça, İngilizce ve Rusça gibi bazı dillere geçmiştir.
Ekvator ne demek TDK?
Dünya eksenine dik olduğu ve onu iki eşit parçaya böldüğü varsayılan büyük dairenin uzunluğu 40 milyon metredir.
Tıp dilinde motor ne demek?
Bunlara motor adı verilir ve merkezi sinir sisteminden çevresel sinir sistemine sinyallerin iletilmesini sağlarlar.
Türkiye Türkçe bir kelime mi?
Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanılan Türkiye sözcüğü, Eski Fransızca Turquie sözcüğünden türemiştir.
Türk Dil Kurumu makina mı makine mi?
TDK’ya göre: Makine mi yoksa makine mi? TDK’ya göre, makine kelimesinin doğru yazımı “machine”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “machine”dir.
Hangi Türkçe bir kelime midir?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.
Makina ve makine Farkı Nedir?
Makina ve Makina Arasındaki Farklar: Makina: Bu, Eski Türkçe’de kullanılan ve günümüzde nadiren tercih edilen bir yazı stilidir. Ancak bu yazı biçimine bazı eski metinlerde ve özel edebiyatta rastlanabilir. Makina: Modern Türkçe’de yaygın olarak kullanılan ve dil kurallarına uyan bir yazı stilidir.
Makina anlamı nedir?
Makine, herhangi bir enerji türünü başka bir enerji türüne dönüştürerek iş yapmak veya belirli bir kuvvetle etki üretmek amacıyla dişliler, yataklar ve miller gibi farklı makine elemanlarından oluşan bir mekanizmalar topluluğudur.